RECENZE: The Ordinary Niacinamide 10% + Zinc 1%



Společnost DECIEM vyrábějící The Ordinary nedávno způsobila rozruch sliby, že se stane něco "hodně hodně velkého" a všichni čekali oznámení nějakého nového produktu. Nejspíš jsem nebyla zklamaná sama, když jejich skvělá novinka~ bylo oznámení, že Estée Lauder Companies získalo podíl v DECIEM. ELC vlastní značky jako MAC, Too Faced nebo Clinique - je to obrovská společnost, zatímco DECIEM se od počátku pyšní tím, že jsou jiní od světových kosmetických gigantů. Na instagramu se opravdu hodně snažili představit tuto zprávu jako 100% pozitivní, třeba označením ELC za "milující rodinu", která je "emocionálně objímala" po uzavření smlouvy. Pardonnez moi, ale tohle mi přijde jako pořádný PR cringe.


DECIEM pak neustále ujišťoval zklamané zákazníky, že se na značce ani výrobcích nebude vůbec nic měnit. Pravděpodobně se dá očekávat postupné zvyšování cen, tak si nejspíš užiju svoje The Ordinary výrobky dokud můžu. Jako například tohle sérum s 10% niacinamidem.


Velikost: 30ml

Cena: cca 155 Kč + poštovné

Odkud: TheOrdinary.com




 

Popis produktu

Niacinamide (vitamín B3) snižuje výskyt kožních vad a ucpaných pórů. Vysoká 10% koncentrace tohoto vitamínu je ve složení podpořena zinkem PCA pro vyvážení aktivity kožního mazu.

Dozvídáme se tu o schopnosti niacinamidu balancovat tvorbu mazu, čímž snižuje pravděpodobnost výskytu ucpaných pórů. Krabička dále slibuje zmenšené póry. The Ordinary pak vysvětluje, že tento produkt neslouží k léčbě akné, ale jako doplněk léčby. Zajímavé je, že ačkoliv se niacinamide často používá v produktech pro zlepšení vzhledu vrásek a zesvětluje pigmentové skvrny, v tomto séru o tom nepadne ani slovo. Popis je zcela zaměřený na schopnost vitamínu regulovat kožní maz. Sérum je v 30 ml flašce s kapátkem z materiálu připomínající matné sklo. Design je jako vždy jednoduchý, praktický a vypadá jako něco z lékárny.







 

Složení

Aqua (Water), Niacinamide, Pentylene Glycol, Zinc PCA, Tamarindus Indica Seed Gum, Xanthan Gum, Isoceteth-20, Ethoxydiglycol, Phenoxyethanol, Chlorphenesin.

Skincarisma analýza

No, co na to říct. Komentovat složení u výrobků The Ordinary je celkem zbytečné. Prostě jsou tam látky napsané na obalu + látky, co z nich udělají použitelný kosmetický výrobek. Tímhle značka udržuje tak nízké ceny.


Použití

Při roztírání se na okrajích séra objevuje jakási bílá hmota, která zase hned zmizí. Jestli je to ta zinková sůl to netuším, ale usychá i kolem otvoru lahvičky. Na celý obličej stačí celkem málo, při větším množství sérum začne být dost lepivé a déle se vstřebává. I tak je lepší minutku počkat. Sérum je dost lehké, a tak ho často používám hned po toneru. Pokud jím přejedete akné, trochu to štípe.



 

Znovu jsem si kvůli recenzi ověřila údaje o niacinamidu. Většina studií je prováděna s 2% - 5% koncentrací, která má být optimální pro dosažení plného potenciálu této látky. Přirozeně se pak zdá, že 10% koncentrace mě vystřelí na měsíc, ale ono se nic převratného nedělo. Střídavě jsem vyřazovala ze své rutiny všechny produkty s touto látkou a došla jsem k závěru, že tohle sérum vlastně vůbec nepotřebuju. Zdá se, že nedělá o nic víc než 2% niacinamide v AHA a BHA od COSRX. Krabička slibuje zmenšené póry a regulaci kožního mazu, ale to COSRX BHA dělá taky. Niacinamide v AHA pak nakopne vyhlazování pleti a zesvětlování jizev.

Tím pádem toto sérum doporučuji těm, kteří žádný niacinamide ještě nepoužívají, nebo jen v malých množstvích (tzn. není uvedeno procento na obalu). Když jsem nepoužívala žádné kyseliny, celkem to na mastnotu a póry pomáhalo, ale nehodlám kyseliny ze své routine vyřadit a tak bohužel nemám mnoho důvodů sérum koupit znova, obzvlášť když COSRX BHA byla na tyto dva problémy daleko účinnější.

Souhrn

+ složení

+ cena

+ dělá co slibuje - lehce reguluje kožní maz a velikost pórů

- ale nedělá to tak dobře jako BHA od COSRX

- zbytek mé rutiny dělá toto sérum zbytečné díky kyselinovým peelingům


Závěr

The Ordinary Niacinamide sérum pro mě měl být hotový zázrak - hlavní hvězdou je látka vědecky prokázaná jako efektivní na velkou řadu kožních problémů. Zdá se, že 10% umí téměř to samé co 2% v COSRX BHA, a tak se bohužel žádná revoluce nekonala. Pokud jste nezkusili nic s větším množstvím niacinamidu a nepoužíváte kyseliny od COSRX, klidně sérum zkuste. Věřím, že uvidíte výsledky. Navíc, přece jenom je tak levné, že toho nebudete litovat.

9 komentářů

  1. Děkuji za recenzi. Uvažovala jsem o koupi, ale vzhledem k tomu, že mám doma AHA, tak by to asi bylo zbytečné :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. není zač :) jako nemusí to být zbytečné. niacinamide je opravdu užitečný, jenom já ho mám fakt v každém druhém produktu, takže už to nedělá takový rozdíl.

      Vymazat
  2. Děkuji za přínosnou recenzi, neodradila mě od koupi, naopak! Niacinamid v rutině ještě nemám, ale nevím kam ho zařadit. Ranní rutina vypadá takto:
    1. Čistící gel Isispharma
    2. Toner Hada labo
    3. Sérum Alpha arbutin 2% Ordinary
    4. Hydratační krém Isispharma
    5. SPF LaRoche shaka fluid

    Ve večerní rutině z těch aktivních látek střídám vitamin C a kyselinu glykolovou.

    Poradíte prosím kam by se dal zařadit Niacinamid? 🙏🙏🙏 Děkuji moc

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. kdykoliv po vitamínu C nebo glykolové, je to celkem jedno. stačí se držet pravidla "od nejtekutějšího po nejhustší" a neřešit tolik, o co konkrétně jde :)

      Vymazat
    2. Niacinamide se rozhodne nesmí používat po vitamínu C. Nejdřív si ověřte info, než budete radit

      Vymazat
    3. lol. nejdřív si info ověř sám/sama, než půjdeš někomu anonymně psát hrozně chytrý komentář :))
      https://www.healthline.com/health/beauty-skincare/niacinamide-and-vitamin-c#the-myth-explained
      https://www.paulaschoice.com/expert-advice/skincare-advice/skin-care-myths/can-niacinamide-and-vitamin-c-be-used-together.html

      Vymazat
  3. Dekuju za uzasne zajimavy blog. Ve 41 letech zacinam systematicky pecovat o svou plet (hruza, ja vim) a vlastne hlavne diky tobe. Jen bych potrebovala pro jistotu poradit, jak presne na to.
    Na odliceni pouzivam olej Renovality a CeraVe cistici 'crème'. Koupila jsem si Ordinary glycolic acid 7% toning solution, Niacinamide 10% a Alpha Arbutine 2%. Dalsi kosmetiku mam zn. Esthederm - eau cellulaire, serum vitamin E a Intensive hyaluronic creme. Cilem je zesvetlit fleky po pupincich a sjednotit barvu pleti. Poradis mi prosim, v jakem poradi pripravky pouzivat a jak vlastne kosmetiku Ordinary aplikovat? Nic se nemusi oplachovat? Vse proste "navrstvim"?
    Dekuju moc za radu a taky za nakopnuti zacit se sebou deco delat..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. není zač, jsem ráda, že sis tu něco našla :)
      já teda takhle rady na míru nikomu nedávám a tato kosmetika má instrukce na obalu, případně jejich použití rozebírám v jednotlivých recenzích. obecně se dá říct, že kosmetika se vrství od nejtekutější po nejhustší.

      Vymazat
  4. Dekuku moc. Spis mi slo o to, jestli jsem to spravne pochopila.. nakonec vecer pouzivam odlicovaci olej, cerave cistic, ordinary toning solution, alpha arbutine a na to pletovy krem. Na niacinamide mi nejak uz nezbyl prostor.. rano jen cerave, eau cellulaire, serum, krem a ochranu proti slunci. po kyselince je plet hladsi, napnuta, vrasek mene, pory mensi.. na hodnoceni skvrn je jeste brzy. Tak uvidime. Diky moc.

    OdpovědětVymazat

Instagram

just skincare things. Theme by STS.