Vitamín C v kosmetice a co je o něm třeba vědět





Pokud sledujete můj Instagram tak víte, že před nějakým časem jsem se konečně odhodlala ke koupi produktu s vysokým obsahem vitamínu C. Neříkám sérum, protože to v podstatě sérum není. A tak jsem se dala do čtení a zkoumání vitamínu C a všech jeho možných podob. Proč jsou séra tak drahá? Co je na nich tak zvláštního? Jak vlastně fungují a jak se používají?

V tomto příspěvku jsem dala dohromady všechno podstatné:
  • L-askorbová kyselina, to dobré a to špatné
  • jak používat sérum s vitamínem C
  • produkty s vysokým obsahem vitamínu C

L-askorbová kyselina (L-AA)

Tak zní přesný chemický název čistého vitamínu C. Má za sebou nejvíce výzkumu a tedy i potvrzené účinky na pleť. O spoustě z nich jste určitě už slyšeli, ale jen pro pořádek:

staré vs. nové sérum - imgur
  • silný antioxidant, pomáhá chránit pleť před škodlivými účinky UV záření
  • obnovuje buňky pro zdravější, mladší pleť
  • podporuje výrobu kolagenu pro pevnější pleť
  • prevence vrásek a zlepšení jejich vzhledu
  • dělá pleť jemnější
  • rozjasňuje a zesvětluje jizvy (i po akné) a pigmentové skvrny
  • (pro všechny tyto účinky se doporučuje používat 20% sérum)

Tohle je všechno paráda, takže proč to celé nejde jenom nacpat do flašky a hotovo? L-AA je velmi nestabilní kyselina, která rychle podléhá oxidaci při kontaktu se vzduchem a světlem. V praxi to znamená, že se L-AA časem jakoby "zkazí", změní barvu (z čisté přes zlatou až do tmavě hnědé), nebude efektivní a může vám i podráždit pleť. Pro prodloužení životnosti se i doporučuje skladovat takové sérum v ledničce, ale přesto po několika měsících dojde k oxidaci. Pro stabilizaci séra se často používá vitamín E a/nebo kyselina ferulová.

Klasické L-AA sérum je problematické ve více ohledech než krátké životnosti. L-AA ve vodě proniká dobře do pleti, jenže musí mít pH 3.5 a nižší, což může podráždit citlivou a oslabenou pleť.

V kosmetice můžeme také narazit na deriváty L-AA, které nejsou tak silné ani efektivní, ale pořád mají některé pozitivní účinky, jsou stabilnější a méně dráždivé. Často pak odpadá starost o skladování v ledničce či velmi nízké pH. Patří mezi ně například Magnesium Ascorbyl Phosphate, Ascorbyl Glucoside, Ascorbyl Tetraisopalmitate (Tetrahexyldecyl Ascorbate),Sodium Ascorbyl Phosphate nebo Ascorbyl Palmitate.

Jak používat sérum s vitamínem C?

Zmínka o nízkém pH je velmi podstatná, jelikož L-AA je zároveň druh AHA, platí pro ni stejné pravidla jako pro používání jiných chemických exfoliantů. Sérum by mělo přijít na pleť po čištění.
čištění → vitamín C → hydratační toner → esence, séra, ampule → krémy
Název výrobku je zde velmi matoucí - ačkoliv se jedná o sérum, nepoužívá se s "běžnými" séry, tedy společně s esencemi a ampulemi. Samozřejmě to udělat můžete, a věřím že mnoho neinformovaných to tak dělá, ale tím pádem nevyžijete jeho plný potenciál, jelikož pořádně nepronikne do pleti.

Zda sérum používat ráno nebo večer je na vás, lze ho používat i dvakrát denně. Ráno má jako bonusový účinek zvýšenou ochranu před slunečním zářením, takže v podstatě pomáhá opalovacím krémům dělat jejich práci. Než ale začnete s takto častým používáním, jděte na to pomalu a postupně - párkrát týdně, každý druhý den, každý den - záleží na tom, co vám bude vyhovovat.

Pozn.: Pokud máte produkt s derivátem L-AA, pak se použití může lišit! Přečtěte si informace k vašemu konkrétnímu výrobku.

Produkty s vysokým obsahem vitamínu C

Jestli jste tohle všechno přečetli, musíte si říkat - chm, to vypadá pěkně otravné na používání, je to drahé a dlouho to nevydrží. To je bohužel cena, kterou musíme platit pro účinky čistého vitamínu C. Můžete se spokojit s jeho deriváty, které jsou často příjemnější na použití a účinné (ačkoliv ne tak, jako L-AA). Můžete zkusit googlit DIY sérum, ale to není cesta, kterou bych se kdy v životě chtěla dát. Přeju hodně štěstí odvážným, já si svoje sérum nechám namíchat profesionálními chemiky.
Jak si tedy vitamínové sérum vybrat? Můžete jít podle ceny, ve které jsou opravdu dramatické rozdíly, převážně kvůli formě/ceně použité verze vitamínu. Pokud chcete sérum v klasické podobě, prohlédněte si například:

  • OST C20 Vitamin C Serum - $15 (20% L-AA); korejské
  • Ciracle Vitamin Source C-20 - $30 (20% L-AA); korejské
  • Paula's Choice RESIST C15 Super Booster - $49 (15% L-AA)
  • Medik8 C-Tetra sérum - ± 870 Kč (3% Tetrahexyldecyl Ascorbate)
  • Medik8 CE-Tetra sérum -  ± 1670 Kč (7% Tetrahexyldecyl Ascorbate)
  • Medik8 CE-Thione sérum - ± 2170 Kč (15% L-AA)
  • The Ordinary Ascorbyl Glucoside Solution 12% - ± 350 Kč
  • Mad Hippie Vitamin C Serum - ± 600 Kč (10% Sodium Ascorbyl Phosphate)

Pokud ale hledáte nějakou zajímavější alternativu, mám pár tipů:

  • Mentholatum Melano CC Intensive Anti Spot Essence - ± 380 Kč; japonský spot-treatment s Ascorbyl Palmitate, přesné číslo není známé, ale má potvrzenou účinnost
  • The Ordinary Vitamin C Suspension 23% + HA Spheres 2% - ± 160 Kč (23% L-AA); vitamínový prášek bez obsahu vody, stabilní a velmi vysoký obsah L-AA
  • The Ordinary Magnesium Ascorbyl Phosphate 10% - ± 270 Kč; ve formě lehkého krému
  • The Ordinary Ascorbyl Tetraisopalmitate Solution 20% in Vitamin F - ± 480 Kč; v oleji
     
Značka The Ordinary se na seznamu opravdu vyjímá, ať už svými inovativními produkty, tak cenou. Byly to právě levné vitamín C séra, které značku tak proslavily. Pokud si chcete koupit sérum od The Ordinary, bude lepší prostudovat jejich Vitamin C Guide ať se vám lépe vybírá.

Esence Melano CC je pak z Japonska od značky Rohto (vyrábějící Hada Labo), která má sice jen 20 ml, ale mnohé spokojené recenze tvrdí, že nejen hojí akné, ale velmi účinně zahlazuje skvrny po něm.

Závěr

Vitamín C v jeho čisté formě je velmi nestabilní kyselina, která s sebou nese řadu komplikací. Kosmetické společnosti pak musí tvořit kompromisy, aby vznikl použitelný a stabilní produkt, což pak zvyšuje jeho cenu.

Klasické sérum na vodní bázi musí mít nízké pH, být v chladu, tmě, a po několika měsících se "zkazí" - ale velmi dobře proniká do kůže. Deriváty vitamínu C jsou v určitých ohledech slabší, ale i přesto účinné, a většina z nich není tak nestabilní.



Tohle je všechno to podstatné, co jsem o sérech s vitamínem C našla. Zní to sice komplikovaně, ale pro nás to znamená jen toto: používat sérum na čistou pleť, skladovat jej v chladu/tmě a nelekat se, že za pár měsíců změní barvu (při používání L-AA). Výsledky nebudou okamžité, ale snad budou nakonec stát za to, to už je individuální.

Ráda si přečtu vaše zkušenosti s těmito produkty, tak je neváhejte napsat do komentářů. :)

Zdroje: 1, 2, 3, 4, 5, 6

10 komentářů

  1. Tohle sérum-nesérum jsem si nadělila k prosincovým narozeninám a jsem s ním moc spokojená. Krásně zesvětluje jizvičky po akné, stahuje póry a přijde mi, že po aplikaci je pleť taková sjednocenější. Teď už C20 používám každý všední den, ale než si pleť zvykla, stačilo jednou týdně, jinak jsem se loupala :-/ Jak říkáš, je pak potřeba použít hydratační toner. Sérum používám hned po ranním mytí, ale máš pravdu, pro lepší efektivitu bude ten pH toner asi potřeba. Nějak mi nedocvaklo, že je to exfoliant a pleť je potřeba připravit (i kdyžs o tom už psala dřív). Lahvičku dávám i s originální papírovou krabičkou do ledničky a musím říct, že barva je jen lehce nažloutlá (používám cca od půlky prosince). Mimo téma: od konce ledna používám Vitamin B6 Serum a je to bomba - akné, stroupky a jiný neplechy mizí jak mávnutím kouzelnýho proutku :-O

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ten pH toner není potřeba, pokud nemáš vyloženě vysoké pH z cleanseru. :) Jestli vidíš takové výsledky, pak to určitě není třeba. A to vitamín B6 serum je co zač?

      Vymazat
    2. Je to VB Effector od It's Skin. Někdo na něj nadává, protože nevidí výsledky, ale mně přijde vážně super.

      Vymazat
    3. Ahá, tak to se nedivím že lidi nadávají. Ty Effectory nemají skoro žádné zajímavé ani efektivně vzhlížející složení. Ale jestli to pro tebe funguje tak je to fajn. :)

      Vymazat
  2. Ahoj.
    Děkuji za tento článek (a za mnoho dalších, které mi otevřely oči)!
    Mám spoustu dotazů... ale to možná až e-mailem, jestli dovolíš...

    Téměř rok používám vit. C - konkrétně jeden ze zmíněných, tj. Medik8 C-Tetra sérum - ± 870 Kč (3% Tetrahexyldecyl Ascorbate) - ale jak tak čtu, tak to vypadá, že ho používám špatně :O

    S K-BEAUTY teprve začínám, ale jsem fascinovaná už teď :) Ale zpět k vit. C. Ráno si očistím pleť s tonerem - MISSHA Super Aqua Mini Pore Tightening Toner, pleťový toner stahující póry (I2002) - poté nanesu essenci - T.E.N. Cremor Mineral Treatment Essence od Cremorlabu - a pak hned aplikuji pár kapek zmíněného vit. C, který nechám asi 3 min vstřebat a zaschnout, poté krém atd. Je to tedy špatný postup? Vit. C používám jen ráno jako zesílení účinku SPF 50 v Missha cusion. Určitě bych uvítala něco jako aplikace společně s krémem nebo tak něco. Poradila bys prosím?

    Pozn. Má pleť je již od 10 let (!) problematická, mastná, s komedony - tedy již 20 let bojuji a bojuji...

    Děkuji za jakoukoliv odezvu.


    Z

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, s obsáhlejšími dotazy se klidně obrať na email. :)

      Trochu jsem sérum googlila a i české eshopy i oficiální stránky doporučují použití na čistou pleť, takže klasika, nevypadá to, že by se jednalo o nějakou spešl výjimku. Rozhodně bych postupovala přesně tak jak píšu v článku - rovnou na čistou pleť, pak přijde zbytek jako je toner, esence, krém.

      Obecně nedoporučuji žádnou pleťovou kosmetiku mixovat. Sérum od The Ordinary to doporučovalo u svého divného vit. C (míchat ho s krémem), aby si pleť zvykla na vysokou koncentraci. To je fajn, ale takto si opravdu pleť jen zvykne a neuvidíte pořádné výsledky. Stejně tak uvidíte menší výsledky, když se látka v séru musí dostávat skrz vrstvy esence a toneru.

      Vymazat
  3. Ahoj Nabi,dekuju za zajimavy a poucny clanek. Chela bych se zeptat na tvuj názor ohledně kombinace AHA/BHA a po 30 min aplikovat vitamín C ? Někdo říká ne, někdo pravě naopak ,ze to účinek Vít.C ještě posílí.
    Je moje rutina OK ?
    Večer po dvojitém čištění (zatím miceralni voda plus cosrx low ph Good Morning gel cleanser,nebo cosrx salicylic acid daily gentle cleanser; pak AHA/BHA claryfying treatment toner(cosrx); pak cosrx BHA black head power liquid;po půl hodině cosrx triple C lightning liquid;pak cosrx centella blemish ampule; tony moly Panda’s dream white sleeping pack a konecne cosrx centella blemish cream (plus pod oči (filorga- time filler eye cream ) .je to pořadí správné ?dekuju Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. pochybuju že by to mělo na jeho účinek jakýkoliv vliv, dobrý nebo špatný. já to nedoporučuju protože takhle kombinovat kyseliny je docela zátěž na ksicht a nevidím důvod proč na sebe plácat všechno naráz když to jde rozdělit na jednu věc ráno a jednu večer. plus je velká debata ohledně používání niacinamidu (v COSRX BHA) a vitamínu C hned po sobě protože to často způsobí nějaký problém, idk sama to nepoužívám tak to neřeším, tady je to rozebrané detailně: https://kindofstephen.com/can-you-use-niacinamide-and-vitamin-c-ascorbic/

      pořadí je správně dokud to prostě jde od nejtekutějšího po nejhustší

      Vymazat
  4. Ahojky, chtěla jsem se zeptat máš nějakou zkušenost s "PURITO Pure Vitamin C Serum" ? Dostala jsem k vyzkoušení malý vzoreček a po týdnu pleť vypadala fajn a zdravá a hebká, taková rozjasněná bez pupínku. Zrovna mám na cestě plné balení společně se SCINIC medovou ampulkou :) kterou jsem objevila právě díky Tobě, tak se těším :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ahoj, nemám, popravdě se teď o vitamínové séra vůbec nezajímám, spíš si hledám alternativní BHA a AHA. a doufám že ampule se bude líbit :)

      Vymazat

Instagram

just skincare things. Theme by STS.